Ikke-materiel hverdagsluksus

For et stykke tid siden hørte jeg et afsnit af podcasten “The mustards”,der handlede om luksus. De diskuterede, hvad de hver især forbandt med luksus, og hvilken betydning luksus har for dem. Efterfølgende tænkte jeg selv over luksusbegrebet, og over hvor individuel betydningen af det er. Ofte knyttes det sammen med materielle ting, som gør livet sjovere/pænere/lettere/mere eksklusivt. Denne anvendelse af luksusbegrebet synes jeg er ret udbredt. Selvom materielle ting kan være dejlige at have, så er det ikke det, jeg forbinder allermest med luksus. Selvfølgelig er der noget luksus over at være økonomisk fri og uafhængig. Det tror jeg, de fleste af os gerne vil være. Men dette indlæg skal handle om luksus i en anden betydning. Fordi for mig er luksus meget de ting, der giver en følelsen af at være glad, afslappet og heldig. Det der glimt af lykke. Når man bliver varm indeni, stress og bekymringer forsvinder, og man bare nyder øjeblikket. Aaah-følelsen. Situationer der kan fremkalde den følelse, er for mig den ypperste form for luksus. Jeg har tænkt lidt over, hvilke af sådanne situationer, forhold eller fænomener, jeg sætter pris på. Der ligger lidt i luksusbegrebet, at luksus må noget særligt, som ikke sker så tit. Man kan måske tænke, at det pågældende fænomen/ting mister sin luksusaura, hvis man får det for tit. Men sådan tænker jeg det ikke. I hvert fald ikke om ikke-materielle ting. Jeg tænker, at luksus er noget, der næsten ikke kan blive bedre. Og sådan noget synes jeg ikke, man kan få for tit 🙂 Det handler i min optik måske mere om, hvordan man forholder sig til det. Om man vælger at tage ting for givet, og leder efter fejl og mangler, eller om man husker at registrere, nyde og være taknemmelig. Så hvis luksus handler om noget, der føles noget nær perfekt og fremkalder den føromtalte aaah-følelse, så synes jeg, der er tale om et bredere luksusbegreb, der kan betegne en masse ting, som er at finde i hverdagen. Og er det ikke lidt federe end luksus, man kun sjældent oplever? Jo det synes jeg nok, det er. Så fordi jeg elsker lister (og fordi lister jo er et must for bloggere 😉 ), har jeg listet 10 af mine luksussituationer op:

  • Søvn. Alle småbørnsforældre ved hvad jeg snakker om. At være veludhvilet er noget af det bedste i verden.
  • Alenetid. Jeg har brug for min alenetid, og nyder den fulde drag, når jeg f.eks. har god tid til at lægge makeup alene (det er så bøvlet med et barn på skødet, der har fingrene i ALT) eller at gå en lang tur med en podcast i ørene.
  • Lange morgenmåltider. At have god tid om morgenmaden med min familie, hvor vi snakker om, hvad dagen skal bruges på.
  • Havenusseri – gerne i solskin. Og gerne i selskab med en podcast.
  • At have god tid til at lege og putte med min søn. Noget nær det bedste jeg ved.
  • Kaffepauser. Både alene med et blad eller i fællesskab med veninder eller familie.
  • Grill- eller bålaftener. Gerne med vin, familie og solnedgang.
  • At have tid og overskud til at danse mit mavedans. Det sker ikke ofte nok, men når det gør, har jeg det fantastisk.
  • Når alle praktiske ting på to-dolisten er gjort og jeg kan slappe af og lave noget rart.
  • At gøre noget impulsivt; en is på stranden, spilleaftener, fredagsøl eller aftensmad hos familien eller naboen.

Gennemgående for mine luksuspunkter er tid – alenetid, familietid, venindetid, sovetid, spisetid, kaffetid. Tid er generelt luksus for mange. Nu skal mit indlæg ikke forstås som, at jeg forsøger at opfinde et nyt luksusbegreb – tvært imod. Jeg tror, at mange har en liste lignende min. Mange forstår nok luksus på samme måde i store træk. Men jeg tænker at opgaven, i hvert fald for mig, ligger i at huske på denne forståelse. Så jeg ikke forfalder til at tænke, at lykken ligger i materielle goder, samt at luksus er noget, der kan tilkomme mig, hvis jeg tjener penge nok. Opgaven ligger i at huske mig selv på alle disse dejlige ting, som jeg oplever stort set dagligt. Det er noget, jeg er blevet god til efterhånden. Især fordi der sker så mange forfærdelige ting rundt i verden, der næsten ikke er til at bære. Derfor er jeg bevidst om at huske at sætte pris på det liv jeg har, og at nyde de stunder hverdagen byder på. Bare det at kunne leve en tryg tilværelse med sin familie med tag over hovedet, tøj på kroppen og mad på bordet er jo i virkeligheden en stor luksus. Måske den største af dem alle. Og hold op hvor er det vigtigt at huske på! Værdien af denne luksus overstiger jo på alle måder værdien af dyre biler, designertøj og avancerede teknologigadgets. Ikke at det ene udelukker det andet, men i vores overflodssamfund giver det mig meget mening at huske på.

 

Hvad forstår du ved luksus? og hvordan ser din liste ud? 

Husk at du kan følge Små Forskelle på Facebook , Instagram og Bloglovin’ 🙂 

You Might Also Like

0 kommentarer

Skriv en kommentar