Skal vi ikke gøre det hipt at være nøjsom?

Den anden dag gik jeg og ryddede op efter et babyshower for min veninde. Da jeg nåede til gavepapirbunken, synes jeg næsten, at det var for godt og pænt til at smide ud. Så jeg kradsede tapen af, foldede det og lagde det i en skuffe. Og så slog det mig; jeg er blevet typen, der gemmer gavepapir! Gud hvor er det bare kikset!! Eller det har jeg i hvert fald fået ind i hovedet, at det er. Men hvorfor er det det, og er det ved at vende, siden jeg gemmer det alligevel? For jeg tænkte lidt videre over det. Med hele den grønne bølge der skyller ind over os i de her år, er det som om, at nøjsomhed er ved at komme tilbage. Min generations forældre og bedsteforældre er, for manges vedkommende, vokset op med, at det var sund fornuft at spare på tingene og ikke købe mere, end man havde brug for. Dengang var der ikke råd til det overforbrug, vi har i dag. Og netop fordi det blev mere og mere unødvendigt at være nøjsom, blev det også tilsvarende kikset. Jeg kan huske, da jeg var barn, hvor min veninde hver dag havde sin madpakke med i gamle rugbrødsposer, som hun skulle tage med hjem og genbruge næste dag. Jeg syntes dengang, det var vildt mærkeligt, hvorfor hendes mor ikke bare købte nogle fryseposer, som kunne smides ud efter brug. Først nu her inden for de sidste par år forstår jeg, hvor god mening det giver. Hvorfor bruge penge og ressourcer på nye poser hver dag, når man kan genbruge nogle, man alligevel har og bare smider ud? Det er da om noget sund fornuft!

Tilbage til gavepapiret. Efter jeg havde rystet på hovedet af mig selv, overvejede jeg, om det mon er på vej til at blive hipt at være nøjsom? Måske min generation er ved at vågne op fra overforbruget og begynder at tage ved lære af vores forældre og bedsteforældre. Ødselheden tror jeg i høj grad består af vaner. Vi har pengene til at lade være med at justere på vores overforbrug, så hvordan får vi knækket vanerne og begynder at tænke anderledes? Vi er jo (næsten) alle sammen efterhånden enige om, at det er nødvendigt. Affald er en af mine kæpheste, da det virkelig bliver tydeligt, hvilke spor vi sætter os, når vi kigger på alt det skrald, vi producerer. I Danmark bliver vi bedre og bedre til at sortere vores skrald, så det kan genanvendes, men gad vide, hvornår vi begynder at producere mindre skrald til at starte med? Det kræver nok bl.a. at nogen begynder at snakke højt om, hvad de genbruger og sparer på og f.eks. ikke føler sig kiksede ved at genbruge gavepapir. Derfor besluttede jeg at skrive det her indlæg, for jo mere vi snakker om bæredygtige vaner, jo mere ‘normale’ bliver de, og jo flere tænker over de vaner, de selv har. Ikke fordi jeg udråber mig selv som forgangskvinde, eller at jeg vil gøre mig til dommer over andres vaner – overhovedet. Men hvis vi nu alle sammen beslutter, at det giver god mening at genbruge gavepapir og rugbrødsposer, er vi så ikke et skridt på vejen?

 

Husk at du kan følge Små Forskelle på Facebook , Instagram og Bloglovin’ 🙂 

You Might Also Like

11 kommentarer

 • Besvar
  Maria
  8. marts 2017 at 21:26

  Godt indlæg, Julie
  I min verden er det TOTAL bedste-agtigt at gemme på gavepapir, men du har fat i den lange ende.
  Efter at have læst dit indlæg tænker jeg faktisk nu, at jeg vil gemme “brugt” gavepapir fremover, om det enten skal bruges som fin indpakning igen, eller lave noget kreativt med Isabella – TAK! ❤

  • Besvar
   Julie
   12. marts 2017 at 18:59

   Hehe hvor er det skønt at høre Maria, dejligt hvis indlægget giver mening 🙂 tak for beskeden, den blev jeg glad for!

 • Besvar
  Rikke
  9. marts 2017 at 19:28

  Det har været helt naturligt for mig at gemme gavepapir, -æsker og -bånd siden, jeg flyttede hjemmefra for snart to år siden. Vi har en stor skuffe dedikeret til netop dette i vores kommode. Så bliver der ligesom også en begrænsning på, hvor meget vi (ja, det er jo nok mest jeg) kan få skrabet sammen. Men det er da også noget, jeg bliver ‘drillet’ lidt med blandt familie og venner juleaften og til fødselsdage. Tilgengæld har jeg ikke brugt penge sådan noget, siden jeg flyttede hjemmefra, og har en masse forskelligt at vælge imellem ​

  • Besvar
   Julie
   12. marts 2017 at 19:02

   Hvor sejt du har kunnet undgå at købe så længe! Det er nemlig ret smart, men man skal alligevel nok kunne tåle at blive prikket lidt til 😉 det bliver jeg i hvert fald også. Men mon ikke bare det er indtil, det er blevet noget alle gør (hvilket jeg tror på kommer til at ske 🙂 )

 • Besvar
  Gitte
  10. marts 2017 at 15:15

  Jeg har gemt gavepapir, bånd, æsker og bølgepap i mange år. Det gjorde min farmor også 🙂
  Det er faktisk sådan , at når jeg er til fødselsdag så spørges der altid om jeg vil have papir med hjem.
  Kan ikke forstå at folk bare smider det ud, det er så meget spild i mine øjne.

  • Besvar
   Julie
   12. marts 2017 at 19:04

   Ja det er da også spild. Det er vi bare mange, der ikke har tænkt over det, men nu er jeg i hvert fald med på vognen 🙂 Jeg har også gemt silkebånd og kasser i et stykke tid, det er altid godt at have ved hånden.

 • Besvar
  Helene
  20. marts 2017 at 14:25

  Som Rikke har jeg også undgået at købe bånd, gavepapir m.m. siden jeg flyttede hjemmefra. Samler til fødselsdage, juleaften osv. til flere familiemedlemmers store fortrydelse. Nogle af skeptikerne har dog set lyset, og er begyndt at åbne pakker forsigtigt, så jeg kan få både bånd, papir og evt. dekorationsgenstande. De er dog ikke selv begyndt at gemme endnu 😉

  Min farmor, som desværre er død nu, var min makker in crime i forhold til at samle papir, glatte det ud og genbruge det. Det havde hun altid gjort, ligesom du skriver om de ældre generationer. Jeg føler mig bestemt ikke kikset, når jeg nu uden min farmors hjælp samler gaveemballage ind. Men der er bestemt nogle som synes, at jeg er det!

 • Besvar
  Anette
  30. marts 2017 at 07:34

  Elsker genbrug af gavepapir, enten som indpakning, eller til kreative projekter…. eller om ikke andet som optænding i brændeovn hvis man har det.
  syntes det sejt at tænke sig om og genbruge… hader at smide ud, heler lave nyt af det, sælge det eller give det til genbrug.

 • Besvar
  Lucie Petersen
  17. april 2017 at 12:08

  Meget fint indlæg 🙂 Jeg har dog aldrig tænkt på det, at gemme/genbruge gavepapir og/eller gavebånd, som at være nøjsom. Jeg har gemt/genbrugt i mange år. Det har til tider givet nogle kommentarer, men det har jeg ikke taget så tungt. Jeg har f.eks. svaret, at det jo kan være lige meget, om det er genbrugspapir, jeg har anvendt, da det nu alligevel er blevet rykket i stykker/krøllet sammen, af gavemodtageren 😉 Mange i min omgangskreds har taget ideen til sig, og gør ekstra ud af at understrege overfor mig, hvis de giver mig en gave, at de har brugt genbrugspapir 🙂 Når jeg tænker på, hvor meget gavepapir der bliver smidt ud hvert år til f.eks. jul, så får jeg det helt dårligt. Men som du selv skriver i den sidste sætning i dit indlæg – så er vi måske et skridt på vejen, hvis vi alle vælger at genbruge gavepapiret. Dit indlæg har i hvert fald hjulpet til at få det “frem i lyset”, tak for det. Jeg undskylder, hvis min kommentar lige tog lidt overhånd, men du fik lige rørt ved et emne, der står mig nært.

 • Besvar
  Bettina
  10. maj 2017 at 17:32

  Hej Julie.
  He he, det kender jeg godt – det med gavepapiret 🙂
  Jeg har faktisk altid været typen, der pakkede mine gaver mega forsigtigt ud, for ikke at ødelægge papiret. Har to mindre brødre, og de blev altid så utålmodige, når jeg skulle pakke ud. Nogle gange begyndte de endda at pakke mine gaver ud for mig :-p
  Du har helt ret, der er ingen skam i at være nøjsom. Faktisk synes jeg, at hele denne forbrugermentalitet er lidt skræmmende. Der er ikke længere nogen, der får noget repareret. Går noget i stykker, så køber man bare noget nyt. Det er en lidt trist udvikling.

  Ved ikke om du også allerede gør følgende, men her er et par af mine tip til hvordan vi kan genanvende vores ting:

  – Hav altid et stofnet på dig, hvis du pludselig beslutter dig for at handle.

  – Aflever emballagen fra dine matasprodukter i matas, så genanvender de den.
  Du kan læse mere her: https://www.matas.dk/aflevering-af-emballage

  – Aflever tøj der fx er gået i stykker i H&M, så genanvender de tøjet.
  Du kan læse mere her: https://bettinalindskow.wordpress.com/2013/07/15/aflever-dit-brugte-toj-i-hm-og-stot-rode-kors/

  – Aflever bøger som du ikke længere vil læse til Læs for livet.
  Du kan læse mere her: http://www.laesforlivet.dk/

  De bedste hilsner
  Bettina

 • Besvar
  Lisbeth Julieane
  15. maj 2017 at 11:18

  Jeg gemmer altid gavepapir, når vi får noget som er pakket ind. Min datter har fødselsdag i morgen og gaverne pakker vi fint ind i stof, som kan bruges igen. Det gør jeg også gerne, hvis jeg selv skal give en gave. Syr en fin gavepose, som kan bruges til noget andet efterfølgende;o)

 • Skriv en kommentar