Om prioriteringer og balance

Ja hej så er jeg tilbage på bloggen igen! Den seneste periode har været lidt presset, så der har hverken været tid eller overskud til at skrive blog. Men det er der nu 🙂 Dette indlæg skal handle om nogle tanker, jeg har gjort mig i de sidste par måneder. Mit fokus på at leve mere bæredygtigt er forholdsvist nyt. Som jeg før har skrevet om, begyndte jeg først for alvor at handle på mine overbevisninger omkring bæredygtighed i forbindelse med min graviditet for lidt over halvandet år siden. Derfor er mange af mine handlinger og beslutninger eksperimenter for at finde ud af, hvordan jeg kan gøre ting anderledes, og hvad der fungerer for mig. Nogle beslutninger bliver til gode vaner, som f.eks. at sortere affald, forsøge at mindske madspild og købe ting brugt. Andre beslutninger bliver for besværlige, for begrænsende eller noget, jeg mister motivationen for.

Grunden til at jeg nævner disse ting, er at jeg har taget nogle beslutninger og metoder op til revision. I efteråret skrev jeg et indlæg om ‘udfordringer’, hvilket desværre er gået tabt pga. et teknisk uheld. I 2016 opstillede og deltog jeg i flere udfordringer. Både i Sustain Dailys månedlige udfordringer, og i dem jeg selv lavede bl.a. omkring mit shoppestop, min måned som vegetar og mit projekt omkring at mindske min beholdning af skønhedsprodukter. Udfordringer er tit sjove og giver et kærligt los bagi. Andre gange er de udtryk for nogle idealer, som kræver stramme regler at opnå. Jeg nåede sidst på året et punkt, hvor jeg pludselig synes, min hverdag var fyldt med regler. Alle mine projekter og udfordringer omkring bæredygtighed stressede og begrænsede mig, og jeg glemte efterhånden, hvorfor jeg gjorde dem. Hvorfor var det nu lige, at det var bedst at have under 10 skønhedsprodukter? Og hvorfor var det, at det ville være en succes at vente med at købe den cardigan, jeg manglede til januar, men derimod en fiasko at købe den i december? Ikke alle beslutninger gav mening længere. Der var mange ting i mit privatliv, som krævede min opmærksomhed, og alle mine små projekter begyndte at stresse mig.

Det er det svære med bæredygtighed; man føler hurtigt, at man skal ændre ALLE sine vaner på én gang, og at man med hver ‘dårlig’ beslutning er et skridt længere væk fra at redde verden. Og så bliver tingene sgu lidt opad bakke! Min tilgang til bæredygtighed har fra starten været, at der skulle være balance i det hele. Jeg ville ikke være fanatisk, og jeg ville ikke lægge hele mit liv om. Jeg ville fokusere på de små forskelle. Den balance viser sig bare i perioder at være svær at opnå. Man kan altid gøre tingene bedre, man kan altid undvære noget, og man kan altid sparre noget mere, købe flere ting brugt osv. Så hvor går grænsen? Den giver jo ikke sig selv, det må være en konstant afvejning. Spørgsmålet er også, hvor meget energi man vil bruge på det? Gider jeg virkelig at gå rundt og overveje hvert et valg, jeg tager ud fra hvilket aftryk, det sætter på klimaet og miljøet? Giver det mening? Det er jeg nået frem til, at det ikke gør, uden at jeg dog ønsker at give helt slip på det med bæredygtighed. Jeg synes jo, det er vigtigt – uanset hvor på skalaen, man opererer. Derfor overvejer jeg, om jeg skulle finde nogle områder at fokusere på i stedet for at forsøge at favne alle aspekter. Vi er jo kun mennesker, og det er simpelthen umuligt at være en klimaengel hele vejen rundt.

Mit mål med bloggen er at inspirere. Særligt at inspirere andre som mig selv, der ønsker at gøre en forskel uden at lægge hele deres livsstil om. Balance og små tiltag. Jeg overvejede, hvorvidt jeg overhovedet skulle skrive dette indlæg, da det godt kan ses som en falliterklæring. Men samtidig er jeg nok ikke den eneste, der går med disse tanker. Og i og med at min blog handler om balance, skal det også være okay at skrive om de problemer, der kan opstå i forbindelse med at finde den.

Derfor har jeg brug for lige nu at tage en pause fra udfordringer og livsstilsændringer, og i stedet hygge mig med mine små tiltag. F.eks. har jeg lige fået en foderbræt til fuglene i haven i julegave – det er bare hyggeligt! Jeg har også lappet noget af mit tøj, og jeg har fået nogle skønhedsprodukter, som jeg skriver om, når de er testet godt igennem. Og så må disse små ting være gode nok. Måske jeg på et senere tidspunkt får lys til at prøve nye ting af igen. Men lige nu har jeg brug for at bruge min energi anderledes. Og det er jeg nået frem til også er okay 🙂

Hvad tænker I om dette indlæg – kan I genkende nogle af mine overvejelser?

 

You Might Also Like

7 kommentarer

 • Besvar
  Johanne
  6. januar 2017 at 07:42

  Tak for et ærligt indlæg!
  Du skal helt klart fokusere på de små ting, og en ting ad gangen. Du har jo virkelig udforsket mange sider af bæredygtighed i 2016 og jeg forstår godt hvis det er overvældende.
  Selv områder jeg ikke en gang selv ville orke at sætte regler op omkring. Jeg har aldrig holdt købestop, holdt en måned uden kød eller været striks omkring plastikposer…

  • Besvar
   Julie
   7. januar 2017 at 19:38

   Tak for din kommentar Johanne. Ja jeg tror også det bliver vejen frem. Det er nok bare lige at gå og mærke efter, hvordan det føles mest rigtigt at gribe det an 🙂

 • Besvar
  Liv
  6. januar 2017 at 09:07

  Ja jeg kan sagtens genkende det. I øjeblikket forsøger jeg at spise 100% vegansk og det med reglerne er noget jeg har overvejet nøje. For der er bare meget man man skal “overholde”, og jeg føler virkelig, at man skal tro på sagen før det føles naturligt. Ligesom man, hvis man slås på flere fronter som den tøjmæssige samtidig, hurtigt kan give op. Så det giver fin mening at starte i et lille hjørne af ens hverdag 🙂

  • Besvar
   Julie
   7. januar 2017 at 19:44

   Tak for din kommentar. Ja hvis man skal leve efter sådan nogle regler, skal der være en god grund. før det føles meningsfuldt. Set i bakspejlet var det nok en knap så god ide at starte så mange projekter sideløbende. God ide at du vælger at fokusere på ét sted 🙂

 • Besvar
  Moderne Husførelse
  6. januar 2017 at 15:51

  Det er da så langt fra at være en falliterklæring. Jeg kan rigtig godt følge dig og jeg har den dybeste respekt for dit valg. Jeg gider selv ikke når det bliver for strengt med regler. Vi har kun et liv og det skal altså helst være en fornøjelse at leve det. Vi kan godt gøre mange gode ting for miljøet samtidig.

  • Besvar
   Julie
   7. januar 2017 at 19:48

   Ja det er netop også det jeg tænker. Til sidst følte jeg lidt, at alt gik op i regler og jeg kunne ikke særlig godt slappe af, fordi der altid er valg, man kan træffe. Og så bliver det hele bare for surt. Netop – det er også der jeg gerne vil hen; at passe bedre på verden samtidid med at jeg nyder livet, og ikke behøver at overveje alt ned til mindste detalje 🙂 Tak for din kommentar, den blev jeg glad for!

 • Besvar
  Stilstand – Små Forskelle
  26. juni 2017 at 11:11

  […] jeg lidt et mæthedspunkt omkring nye tiltag, udfordringer og eksperimenter ( jeg skrev om det her). Jeg oplevede, at mit fokus på bæredygtighed begyndte at stresse mig, og jeg glemte, hvad målet […]

 • Skriv en kommentar