Lidt tanker om korrekthed og arganolie

Når det kommer til det med bæredygtighed, er min filosofi, at man nok aldrig kan blive 100% korrekt. Ikke i vores samfund i hvert fald. Man vil altid efterlade et negativt aftryk på miljøet i en eller anden grad. Men derfor er der stadig meget, man kan gøre for at mindske dette aftryk. Det der forvirrer mange, inklusiv mig selv, er at der ikke en entydig opskrift på, hvordan man lever mest bæredygtigt. Det vil altid være en afvejning af plusser og minusser, og ender i prioriteter.

Et eksempel på dette er noget så random som arganolie. Jeg har længe tænkt at ville skrive et lille indlæg om arganolie, og de kvaliteter jeg synes, den har. Noget har dog afholdt mig. For er det i virkeligheden godt for miljøet at bruge et produkt, der produceres sydpå og transporteres hele vejen herop, uden at vi virkelig har brug for det? Det er jo ikke et nødvendigt produkt, så ville det overhovedet være okay at anbefale det? På den anden side er det et økologisk multiprodukt, som kan erstatte en god håndfuld produkter i badeværelsesskabet. Olien er i glasemballage, så man undgår også plastik (samt plastikemballager fra de andre produkter, den kan erstatte). Det er en ren naturlig olie uden en uigennemskuelig varedeklaration. Og så synes jeg, at det er et virkelig godt produkt, og ikke bare en ringe erstatning for dyrere olier og cremer.

arganolie

Men er den bæredygtig? Opvejer det ene det andet, eller er den simpelthen ikke ‘korrekt’ nok?

Sådanne overvejelser har jeg tit angående forskellige ting. Jeg er ikke ligeså striks med, hvad jeg selv går og afprøver herhjemme, men når det kommer til bloggen, er det en anden sag. Her er jeg klart højere forventninger til de ting, jeg vil skrive om miljømæssig set. Jeg lægger ikke skjul på, at min blog handler om balance. Derfor skal det, jeg skriver om heller ikke leve op til en standart om at være perfekt bæredygtigt set. Men det er stadig en afvejning for hvert indlæg om, hvor høj standarden skal være. Jeg gider nemlig heller ikke halvvejs at undskylde i hvert indlæg og skrive ‘og nej jeg ved godt, at man ikke har et reelt behov for det’, ‘og ja jeg ved godt, det er bedst at være fuldtidsvegetar’, ‘og ja det dog i plastikemballage – det er noget skidt’ osv. Jeg har gjort det ind imellem, og det føles ikke altid rigtigt. For skal man gå den vej, kan man jo næsten skrive ligeså mange minusser som plusser ned om de fleste ting. Det bliver noget træls noget at læse – og skrive.

Igen er konklusionen, at det for mig slet ikke er ambitionen at være 100 % korrekt og bæredygtig i alle aspekter. Men det er stadig vigtigt at gøre sig overvejelser over, hvad man selv prioriterer. Desværre hører jeg ofte dette dilemma værende en grund til at folk giver op på forhånd og vælger slet ikke at foretage valg. De har oplevelsen af, at det aldrig kan blive godt nok og måske ikke nytter noget. Men alt batter i et eller andet omfang, så det handler i mine øjne om, at finde ud af, hvad der er vigtigt, og hvad der føles rigtigt. Og for mig føles det altså vældig smart og spare-på-ressourcerne-agtigt at slå makeupfjerner, ansigtsrens, fugtmaske og natcreme sammen i en lækker økologisk arganolie. Det er sikkert ikke alle, som kan se den fidus, men derfor giver det stadig mening for mig at dele.

Giver mine tanker om korrekthed mening? Og er det et dilemma du selv kender? 

 

You Might Also Like

5 kommentarer

 • Besvar
  Johanne
  23. maj 2016 at 12:35

  Sådan nogle gode tanker – men jeg synes da at produktet gør en “stor forskel” hvis det kan afløse flere andre produkter. Jeg har med vilje kaldt min blog “bedre” mode, fordi jeg egentlig ikke tror at bæredygtigt mode er værd at stræbe efter altid. Man man nemlig altid finde noget lidt bedre – på et tidspunkt må man også bare stoppe jagten og leve.

  • Besvar
   Julie
   5. juni 2016 at 11:40

   Ja du har ret Johanne – man kan jo blive ved!

 • Besvar
  Greatest hits fra maj – Sustain Daily – inspiration til en bæredygtig livsstil
  31. maj 2016 at 08:13

  […] normalt, og der er skovbrande før tid. Herhjemme har Julie overvejet, om der overhovedet findes “korrekte” valg i tilværelsen, mens Katrine har gjort status på 10 måneder uden shampoo. Ditte har tænkt over, […]

 • Besvar
  Mia
  4. juni 2016 at 21:34

  Forstår dit dilema .. Men nogen gange tror jeg man skal tænke på Hvad alternativet er.. Og i dette her tilfælde en masse forskellige produkter fyldt med skidt .. Og så er dette produkt jo et fantastisk alternativ ..

  • Besvar
   Julie
   5. juni 2016 at 11:42

   Ja det er rigtigt Mia, det har jeg også med i mine overvejelser. Jeg håber dog altid at finde et produkt der er bæredygtigt hele vejen rundt, men det er jo utrolig svært. Så ja det er bedre at fokusere på, hvad produktet rent faktisk kan, i stedet hvor hvad det mangler

  Skriv en kommentar