Hvis ansvar er det at sortere skrald?

brevfrakommunen

Jeg fik et brev med posten den anden dag. Det var fra min kommune og handlede om affaldssortering. Jeg blev naturligvis vældig begejstret, da jeg går og venter lidt på, at de får indført et sorteringssystem. Jeg har før ytret mig her på bloggen om, at jeg synes, at Hedensted kommune er håbløst bagud på den front. Men jeg blev slemt skuffet over det brev! Det viste sig nemlig at være en opfordring til, at vi borgere skal huske at sortere affald og aflevere det på genbrugspladsen. Der var også et ark med klistermærker, som man kan sætte på sit eget sorteringsystem. Brevet var som sådan fint og positivt uden at være en løftet pegefinger. Alligevel blev jeg lidt provokeret. Nu ved jeg nemlig at nabokommunen, Vejle kommune, netop har udvidet deres sorteringssystem. De har uddelt skraldespande, der giver mulighed for at sortere papir, metal og plastik, grønt affald og brændbart, foruden en kasse til problemaffald. Det er meget iøjefaldende, hvor forskelligt de to kommuner håndterer det med affald. De har tydeligvis forskellige holdninger til, hvor ansvaret for sorteringen ligger. I Hedensted ligger ansvaret hovedsageligt på borgerne. De stiller affaldsøer og genbrugsplads til rådighed, og så er det ens eget ansvar at gøre brug af dem. Denne måde er jeg til dels uenig i. Jeg er ret sikker på, at procentdelen af husstande der sorterer, er markant lavere, når kommunen ikke tilbyder løsninger, der gør det mere ligetil. Det er meget at forvente af folk, at de selv skal lave et system, opbevarer alt skraldet og køre på genbrugspladsen og smide det i de rigtige containere. I en travl børnefamilie f.eks. er der rigeligt af andre ting at bruge tid og plads på. Selvfølgelig er det ens eget ansvar at sortere det affald, man efterlader, så mest muligt kan blive genbrugt. Men har kommunen ikke også et ansvar for at gøre det lettere og mere håndterbart for borgerne? Det mener jeg, da genbrug og reduktion af affaldsmængde må være i alles interesse. Personligt sorterer jeg gerne, men indrømmer også, at det fylder en del, og det kræver, at man tager tid til at lave et godt system.

Men hvad mener du? og hvordan håndteres affald i din kommune? Jeg er meget nysgerrig på at høre, hvilke forskellige systemer der praktiseres rundt i Danmark 🙂

You Might Also Like

4 kommentarer

 • Besvar
  Emma
  4. maj 2016 at 20:22

  Der er det jo en sand fornøjelse at bo i København – vi har containere til glas, metal, papir, pap, elektronik og farligt affald i gården + en fælles kompost i foreningen til madaffald. Det eneste jeg smider i almindeligt skrald er nærmest blød plastik 🙂

  • Besvar
   Julie
   6. maj 2016 at 14:24

   Det lyder fedt! Og hvor super med fælles kompost, det er altså en god ide Vi har også en affaldsø i byen til nogle af tingene. Men når vi alligevel skal til genbrugspladsen, kan vi ligeså godt loade bilen og få det overstået af en gang.

 • Besvar
  Marianne Luna
  5. maj 2016 at 07:48

  Jeg savner også bedre affaldssortering i Århus. Man kan køre på genbrugspladsen, men når man ikke er bilejer, er det en mildest tal omstændelig affære. Derfor gemmer jeg aluminiumsdåser, batterier og pærer til mine forældre, der har bedre mulighed for at sortere dem, ligesom vi har lavet en glimrende kompost-ordning (mine forældre bor også i Århus). 🙂
  I min boligforening har vi almindelige store skraldespande, spande til papir, til pap og til glas. Og det er det. Jeg ønsker mig sortering af metal, elektronik og farligt affald samt hårdt plast, så det kun er blød plast, der skal i containeren. Men jeg tror desværre, Århus Kommune er lidt “bange” for at bruge penge på det, for sidst de lavede affaldssortering, hvor kompost blev til biogas, droppede de det igen, vist både fordi det var dyrt og fordi folk ikke var så gode til at sortere.
  Det er tankevækkende, hvor forskelligt kommunerne håndterer det. I Himmerlands Kommune, hvor mine bedsteforældre bor, har de fået tre skraldespande hver med mulighed for at sortere i ca. 9 kategorier – det er vildt fedt! Sådan håber jeg, vi snart kan gøre i hele landet. 🙂

  • Besvar
   Julie
   6. maj 2016 at 14:36

   Ja uden bil er det jo nærmest et umuligt projekt! Hvor fedt du har mulighed for at gøre brug af dine forældre.
   Økonomien spiller nok en helt del ind, men det hele handler vel også om prioritering og værdier. Det kunne da være optimalt med, sådan et system som det, du fortæller om i Himmerland Det hepper jeg på!

  Skriv en kommentar