Hvad dækker FSC-mærket egentlig over?

Jeg er ofte stødt på FSC-mærket på forskelligt papir og papemballager. Jeg har kun vidst, at det dækker over en mere bæredygtig skovdrift, så derfor blev jeg nysgerrig og har undersøgt mærket nærmere. Generelt er jeg begejstret for mærkninger, da jeg synes, de gør det lettere at være forbruger. Men måske I kender det med, at man tit bare går efter mærket uden helt at vide, hvad det dækker over. Derfor er jeg begyndt at sætte mig lidt ind i de forskellige mærkninger, når jeg støder på dem, og har også før skrevet om MSC-mærketOeko-tex og svanemærkning ifht. dagligvarebutikker.

godfsc

 

Denne gang er det jo så FSC-mærket, jeg er faldet over, og jeg må sige, at jeg er vældig positiv stemt overfor det! Papir- og trævarer med FSC-mærkningen, kommer fra skove, der lever op til specifikke internationale standarter for FSC-skovbrug. Denne form for skovbrug er bæredygtig, fordi der ikke fældes mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Der skal også mindskes eller undgås negative miljøpåvirkninger, og truede dyrearter, planter og områder skal beskyttes. Jeg kan rigtig godt lide, at der også indgår et socialt aspekt i standarterne. Den lokale befolkning bliver nemlig inddraget i brugen af skoven, og deres sociale og økonomiske forhold skal opretholdes eller forbedres. Dette gælder også for alle, der arbejder i skoven, som i øvrigt også ofte er lokale. De arbejder til en fair løn under ordentlige sikkerhedsforhold. En procentdel af indtægten fra skoven bruges på at støtte lokalbefolkningen med f.eks. skoler og vandforsyning.

Så når du køber træ- og papirvarer med FSC-mærket, støtter du altså en produktion, som har omtanke for både natur, dyr og mennesker. I virkeligheden er det lidt vanvittigt, at der findes en mærkning for den måde at producere på, for i mit hoved er det common sense. Nogengange undrer jeg mig virkelig over, hvordan verden hænger sammen; tænk at man skal gå efter et specifikt mærke for at være sikker på, at naturen og arbejderne er blevet behandlet ordentligt! Det er altså utroligt, at det ikke bare er en selvfølge. Men det er jo en helt anden snak, som jeg ikke skal gå dybere ind i her. Dette indlæg handler jo om at blive klogere på FSC-mærket, og det er jeg blevet. Jeg håber også, at det har gjort jer lidt klogere, hvis I ikke allerede havde gjort jer den ulejlighed at google det 😉 Informationen er nemlig fundet på FSC-mærkets hjemmeside, hvor du kan læse meget mere.

trætoppe

Rigtig god dag 🙂

 

You Might Also Like

0 kommentarer

Skriv en kommentar