Gang i komposten!

Da vi i efteråret flyttede, var jeg temmelig utilfreds med, at vores nye kommune ikke har affaldssortering. Vejle kommune er rigtig godt kørende på sorteringsfronten, men I Hedensted kommune ryger alt i samme sorte pose. Puuha hvor det strider i mig! Derfor var der ingen tvivl om, at vi skulle have gang i en kompost. I forvejen sorterer vi pap, dåser, glas og plastik fra og kører på genbrugspladsen med, så en kompost er en naturlig forlængelse af det system.

kompost

Jeg fik en fin kompostspand i julegave, som vi satte op, da den værste nattefrost var væk. Jeg har efterfølgende været i gang med at læse lidt om, hvilke regler man skal følge for at få en optimal kompostering. Jeg nåede frem til følgende huskeregler:

-Der må komme frugt og grøntaffald i den med undtagelse af bananskræller og citrusfrugter. Du kan også kompostere kaffefiltre med grums, theblade, æggeskaller og brugt køkkenrulle.

-Man skal undlade at putte brød, kød, grød og kogt mad i den.

-Kompostorme er gode at anskaffe sig til at speede komposteringsprocessen op.  Jeg har pt. ikke nogen, men overvejer det kraftigt.

-Det er en god ide at tilføre lidt blade, kviste, græs, iturevne ublegede toilet og køkkenruller. Det fungerer som strukturmateriale, og hjælper til at forhindre at komposten bliver for våd. Det kan også være en god ide at lufte komposten ved at røre rundt i den.

-Kompost skal dog altid være fugtig. Er den tør så lad den få lidt regnvand, eller vand den med en kande.

Når komposten engang er færdig, skal den ud og gøre gavn ved planterne i haven. Men det bliver først til næste år for mit vedkommende. Går man lidt mere op i det, er det optimalt at have flere kompostkasser, så man har kompost i forskellige stadier. Det er lidt smart og lettere at bruge det efterfølgende, men jeg starter vidst bare stille og roligt op 😉 Jeg kan allerede nu se en betydelig forskel i vores affaldsmængde, som er blevet reduceret efter vi har fået komposten. Det føles godt at anvende det køkkenaffald, som ellers ville have endt i poser i skraldebilen. Og så er det jo heller ikke mere besværligt eller krævende at få gang i sådan en kompost 😉

kompostibyen

Jeg fandt en lille bog på biblioteket , der hedder ‘Kompost i byen’ af Marianne Mark, som er en ret fin guide. I den er der konkret og kortfattet guidning til at kompostering på altan, i baggård og i have, og man kan få hjælp til de problemer man kan møde med komposten. Bogen er letlæst og overskueligt opbygget, og den gør det ret let at få et overblik over do’s and don’ts, når man starter kompost.

Jeg håber dette indlæg gav et overblik, hvis du overvejer at starte kompost eller netop er startet ligesom mig 🙂 Jeg synes selv, det var rart at blive lidt klogere på, hvordan det gøres succesfuldt, da jeg ikke magter, at den bare skal stå og blive en klam lugtebunke. Så det håber jeg at undgå.

God weekend herfra 🙂

You Might Also Like

1 kommentar

  • Besvar
    Greatest hits fra april – Sustain Daily – inspiration til en bæredygtig livsstil
    27. april 2016 at 15:18

    […] bloggere har været i det grønne hjørne. Julie er begyndt at tackle sin nye have og har fået gang i komposten. Katrine og Ditte har hver især givet tips til, hvor man kan købe økologiske planter; Katrine i […]

  • Skriv en kommentar