Vores første have – hvad stiller man op med sådan en?

blomsterbusk

I efteråret flyttede vi i hus, og blev dermed indehavere til en have. Godt nok er jeg vokset op på landet med et stort have- og udendørsareal, men mine forudsætninger for at passe en have er meget små. Faktisk har jeg altid synes det var lidt halvkedeligt sådan noget med planter og ukrudt. Men dette ændrer sig nu! Det kan jeg mærke, for det er som med så meget andet, at når først man får sit eget, så vågner interessen. Så nu står jeg her ved starten af havesæsonen og overvejer, hvad man stiller op med sådan en have.

Vi er så heldige at have overtaget en have, som er meget velfriseret og enkel. Derfor kan vi gå næsten direkte til at iværksætte de ting, vi ønsker i haven. Jeg kunne godt tænke mig en have, hvor vi kan dyrke diverse grønsager, krydderurter, bærbuske osv. Jeg synes det kunne være sjovt og lækkert, og så er det også federe med en belønning for arbejdsindsatsen i form af noget spiseligt 😉  Jeg er også overbevist om, at det kunne være spændende og lærerigt for vores søn, selv at være med til at dyrke mad i haven. Lidt jord-til-bord undervisning på hyggebasis 🙂 Den anden dag læste jeg et sted, at vi i Danmark er blevet gastronomiske analfabeter i takt med, at vi bliver mere veluddannet. Det er egentlig en underlig udvikling. Måske al den fokus på sundhed samt mængden af madprogrammer vil vende denne tendens? Selvom det nok er hele kulturen omkring madlavning i hjemmet, der ikke fylder så meget i Danmark mere.

For mig er det vigtigt, at min søn får et forhold til det, han spiser. Er han med til at se grønsagerne vokse, får han nok en større forståelse af, hvor mad kommer fra. Så både i et klimamæssigt og dannelsesmæssigt perspektiv give det mening selv at producere råvarer (selvom jeg jo godt ved, at vi hverken bliver helt eller halvt selvforsynende af tre rækker grønsager 😉 ).

plantekasser

Vi har to plantekasser, som skal fyldes op med jordbær, salat, gulerødder og hvad vi ellers finder på. Jeg skal også prøve at eksperimentere med tomatplanter, som jeg skal have fundet et godt læsted til, hvor de kan få masser af sol. Vi har plantet krydderurter i en spand i vindueskarmen, og jeg skal yderligere have plantet krukker med krydderurter, som i øvrigt kan stå og pynte på teressen. Jeg har endda været igang med at forspire frø! Det havde jeg alligevel aldrig troet om mig selv 😉 Og så har vi plantet et kirsebærtræ. Vi har ingen træer på grunden, så dette træ må godt vokse hurtigt! Jeg har også startet en kompost op, men mere om det i et senere indlæg.

krydderurter

Da jeg er på et absolut begynderniveau med havehalløj, så har jeg været nødt til at søge lidt viden og inspiration i bøger og på nettet. Jeg synes, at Signe Wenneberg har lavet nogle supergode havebøger, som blandt andet tager afsæt i bæredygtighed. Her har jeg fået flere gode tips, samt vinkler på havebrug set i forhold til miljø og klima. Så hendes bøger kan jeg kun anbefale. Blandt andet har hun skrevet en, der hedder ‘Den første have’, som lige passer til sådan nogle som mig.

Hvad mon I har af haveprojekter? Er der mon andre, der er nybegyndere ligesom mig?

You Might Also Like

1 kommentar

  • Besvar
    Kamilla
    30. marts 2016 at 13:02

    Jeg er også nybegynder i forhold til have (læs: det lille drivhus i min vindueskarm og enkelte potter)
    Meen, jeg har indtil videre haft succes med at plante kerner fra diverse madvarer vi alligevel har i huset. Så i øjeblikket har vi et lille æble træ, seks små citron træer og en meget fin avokado plante stående, som alle vokser på livet løs! Så det er kun fantasien der sætter grænser i forhold til hvad man kan plante og desuden er pinterest fyldt med vejledninger og anbefalinger i forhold til hvordan man kan plante og pleje forskellige ting 😉

  • Skriv en kommentar