Tanker om forbrug og en smule om neglelak

Hvis man ønsker at leve lidt mere bæredygtigt med en lidt større omtanke for vores klode, er forbrug et uundgåeligt emne. Vi kan ikke (over)forbruge i stor stil, uden at det har konsekvenser. Det koster alt sammen i det store regnskab. Men betyder det, at man skal skrue ned for alt og leve et asketisk liv kun med det strengt nødvendige? Det er i mine øjne ikke særlig realistisk i hvert fald. Jeg tror ikke, jeg er ene om ikke at have lyst til at bo på en sten. Men behøver det overhovedet at være enten eller? Jeg tror på den gyldne mellemvej indenfor de fleste aspekter i livet. Sådan har jeg selv besluttet at leve og det giver mening for mig. I min verden handler det om at blive bevidst om, hvad man har brug for, og hvad man ikke har. Ligeledes hvad der giver livet værdi og kvalitet, og hvad der ikke gør. Dette gælder også de små ting. Bryder man sig ikke om at lave mad, giver det måske ikke mening at have 14 køkkenmaskiner stående i skabene. Hvis interessen i stedet ligger hos tøj og mode, giver et mere veludstyret tøjskab nok mere mening. Men man kan stadig overveje, hvor meget tøj, man egentlig har brug for.

lak

Personligt har jeg f.eks. taget et kig på en ting så simpel som neglelak. Siden jeg var barn har jeg altid haft en 15-30 neglelakker i skuffen på trods af, at jeg så godt som aldrig får brugt flaskerne op. De bliver altid for gamle, og jeg må smide dem ud, selvom de måske kun er brugt et par gange. Alligevel elsker jeg at have fine negle, jeg synes det er så nem en måde at sætte lidt stil og kulør på hverdagen. Men jeg har jo altså ikke brug for 20 neglelakker! Derfor har jeg givet nogle væk, og resten er jeg gået i gang med at få brugt op. Jeg vil have reduceret samlingen til en 3-4 stykker, så der måske er en chance for at hele flasken ender på neglene i stedet for i skraldespanden (eller hov hov i retursystemet hos Matas 😉 ). Derudover vil jeg gerne have nogle lidt mere økoagtige lakker uden de værste skrappe kemikalier. Helt miljøagtige bliver neglelakker jo aldrig, men det gør mig glad at have flotte negle, så det er en ting, jeg vælger at blive ved at hygge mig med.

tæt på

Dette er et meget lavpraktisk eksempel, og det er helt med vilje, da det illustrerer mit perspektiv på bæredygtighed her på bloggen. Alle de små ting gør en forskel i det store perspektiv. I virkeligheden tror jeg det handler meget om en mentalitetsændring, hvor overflod ikke er lig med livskvalitet eller succes. De fleste ændringer starter i det små, så derfor kan et nyt syn på en ting som neglelaksamlinger betyde noget.

Men hvad tænker du? Betyder de små ting noget, eller skal der mere drastiske ændringer til, før det er umagen værd? Jeg håber at høre jeres perspektiver på denne sag 🙂

You Might Also Like

2 kommentarer

 • Besvar
  Lise
  22. januar 2016 at 21:11

  Din sætning: “Siden jeg var barn” som børn har vi en masse forskellige små ting som vi elsker og samler på. Det har en vis værdi for os og vi føler en vis lykke når vi sidder der bland vores “guld”. Desværre ændre prioriteringerne sig med alderen og stedet for at have mange små ting, køber man få men nogle der koster lidt mere. Sådan er de flestes udvikling, det kan jeg i hvert fald mærke på mig selv. Det er lidt ligesom at den magi eller lyst til ting svinder hen med alderen. Ved det ikke måske er det bare mig?

  • Besvar
   Julie
   25. januar 2016 at 11:22

   Jeg kan godt følge dig Lise. Glæden ved at samle på noget og at have samlinger, er også falmet for mig. Det er som om, det at “have” ting, ikke længere er nok i sig selv. Jeg vil bruge de ting jeg har, og de skal bidrage med en funktion eller give glæde. Engang fandt jeg glæde ved at have et hav af øreringe. Nu vil jeg hellere bare have nogle få, som jeg så holder af og bruger. Men vi anskaffer os jo også flere og flere ting som årene går, så måske det er meget naturligt, at der ryddes ud i de små samlinger løbende? Samtidig ændres vores prioriteter ofte også, som du skriver.

  Skriv en kommentar