Nytter det overhovedet noget?

skov

Det meste af tiden er jeg håbefuld omkring det her med at ændre vaner, så jeg passer bedre på miljøet. Jeg får følelsen af at gøre noget og bidrage til en bedre verden. Jeg deler tanker og tips her på bloggen, og selvom det jo langfra er en stor blog, jeg har mig, så føler jeg alligevel, at jeg bidrager til en større sag. Sådan tænker jeg det meste af tiden.

Lige for tiden er jeg dog ramt af en håbløshed. Måske du kender det. Jeg kommer til at tvivle jeg på, om de små tiltag overhovedet batter noget i det store perspektiv. For hvilken forskel gør det, at jeg sorterer mit affald, hvis størstedelen af klodens befolkning ikke gør det? Og hvad gør det, at jeg sparer på vandet i hjemmet, når der bruges uanede mængder vand til alene til kødproduktion? Kan jeg i virkeligheden gøre en forskel? Medierne bugner af artikler om, hvor slemt det står til med miljøet og klimaforandringerne, og der råbes vagt i gevær, for det er NU der skal gøres noget. Men hvad kan jeg som lille forbruger gøre? En del af mig tvivler på, at de små valg og fravalg overhovedet kan bringe nogen større forandring med sig.

Men heldigvis er en anden del af mig overbevist om, at alle store forandringer starter i det små. Denne del kender sin magt som forbruger, og ved at det i høj grad er forbrugerne som styrer markedet. Desværre råber denne del af mig bare ikke særlig højt for tiden. Men det skal den nok komme til igen, for jeg ved at lige meget, hvor meget jeg tror på en sag, så vil perioder med tvivl altid opstå. Så må jeg bare acceptere, at jeg ikke lige nu føler mig særlig inspireret eller motiveret. Det kommer jo igen, for inderst inde ved jeg, at det er nu vi skal gribe bolden. Det er nu vi skal handle på den information, vi får omkring klodens tilstand. Det er nu, at bæredygtighed er ”trendy”, så det er nu gamle vaner skal brydes og bæredygtige valg skal træffes. Det kræver en holdnings- og vaneændring hos os alle, og dette starter netop i det små. Engang var det f.eks. helt normalt at ryge overalt, både indendørs, i toget og i nærheden af børn. Nu er det flere år siden jeg har mødt nogen, der ryger inde, selv i deres eget hjem. Der er netop sket en holdningsændring. Den er kommet i kølvandet på lovændringer på området. Jeg håber ligeledes, at der vil komme flere stramninger i lovgivningen på miljøområdet, så det virkelig batter noget i det store billede. Men indtil det sker, kan man vel ikke gøre så meget andet end at blive ved med at støtte op om bæredygtighed i alle afskygninger; økologi, at spare på ressourcerne, genbruge, skrue ned for forbruget osv. Så vil jeg forsøge at komme tilbage til min optimisme om, at store forandringer vil ske, hvis bare vi alle gør små forskelle for at passe på verden.

Kender du disse tanker? Hvad gør du for at komme tilbage på sporet?

 

dyrehaven

You Might Also Like

2 kommentarer

 • Besvar
  L
  20. september 2016 at 00:58

  Det er absolut afgørende at vi lægger politisk vægt bag vores holdninger og ikke kun forsøger at ændre vores vaner i det private. Jeg vil anbefale at du/vi organiserer os, i partier, NGO’er, bestyrelser osv. Kun meget få mennesker kan håndtere at være med i mange initiativer, så jeg mener selvfølgelig ikke at man som ene person bør deltage i samtlige initiativer. Men der skal lægges mange kræfter i, så det nytter f.eks. ikke kun at stemme, men vi må også engagere os i partier. Deltage på møder, hænge plakater op, stemme på kandidater. De to mest grønne partier i DK må uden tvivl være Ø og Å.

  Derudover er det essentielt at vi læser op og forstår hvordan jagten på profit ikke kun ødelægger klima, men også undertrykker – Pipeline’en i USA som møder massiv modstand er et glimrende eksempel.

  Mit klima-håb bliver styrket når jeg i min natte-uro helt tilfældigt støder på blogs der formulerer samme tanker som mine egne 🙂

  • Besvar
   Julie
   21. september 2016 at 17:30

   Tak fordi du læser med, og at du har lyst til at kommentere – fedt at høre hvad du tænker 🙂
   Du har ret, vores små vaner i privaten kan ikke stå alene. Hvis det rigtigt skal batte noget, må det også foregå på politisk niveau. Men derfor mener jeg stadig, at vi som forbrugere har en stor magt. Vi er med til at støtte op om grønnere initiativer gennem de ting, vi køber, og de ting vi ikke køber, vil gå ud af produktion, eller producenten må gå en anden vej. Du har ret i, at det er en god ide at engagere sig i politisk, selvfølgelig er det den bedste mulighed for at få indflydelse. Fokusset på på min blog er dog på vores vaner og forbrug som privatpersoner, og hvordan de små forskelle kan være med til at skabe en mentalitetsændring, som batter i det store perspektiv 🙂

  Skriv en kommentar