Hvad gør du af dit plastikaffald?

Indtil for ca. et halvt år siden røg mit plastaffald i skraldespanden. Jeg bor i Vejle kommune, hvor vi har et godt affaldssorteringssystem med grønne og sorte poser. Hidtil havde jeg tænkt, at det var tilstrækkeligt at smide plastik i den sorte pose, indtil jeg en dag opdagede, at vi har en container i mit område kun til plastik. Derfor begyndte jeg at have en plastikpose i køkkenet, hvor alt vores plastaffald kommer i. Jeg var ret overrasket over at se, hvor meget plastik vi egentlig omgiver os med, og hvor meget der ryger ud hver dag. Faktisk kan vi fylde en bærepose til randen hver uge kun med plastikemballager af forskellig art!

Nå, men efter at jeg er blevet miljønørd med bloggen her, satte jeg mig for at finde ud af, hvad der sker med alt dette plastik. For smider jeg plastik i den sorte skraldespand, bliver det brændt af og intet af det går til genanvendelse. Men heldigvis er der andre muligheder.

Matas har et system, hvor du kan aflevere dine tomme glas og plastikemballager i butikken, hvilket så vil blive genbrugt. Da jeg kontaktede Matas kunne de fortælle mig, at plastikemballagerne bliver genanvendt til bl.a. trafikkegler og tæpperør. Dette synes jeg jo er et fremragende initiativ, det skærer mig dog lidt i øjnene, at de kun ønsker emballager købt i Matas. Hvis plastikket alligevel skal omdannes til trafikkegler, er det vel ligegyldigt, om det er fra produkter, Matas forhandler? Det lugter lidt af at være et salgstrick synes jeg.

Hvis jeg derimod smider mit plastikaffald i kommunes container, bliver de forskellige plasttyper sorteret og alt sammen genanvendt. Det bliver oftest omdannet til nyt plastik, men bliver også anvendt til f.eks. fleecetrøjer. Jeg var nemlig lidt undrende, da jeg har læst, at det er svært med genanvendelse af plastik, da der finde så mange plastiktyper, at det kræver, at det sorteres nøje, for at kunne blive genanvendt. Derfor skrev jeg til Vejle kommune, som netop kunne bekræfte, at det bliver sorteret. De kunne også fortælle mig, at de enkelte husstande fra 2016 får genbrugsbeholdere, så de kan sortere plast og metal ligesom boligforeningerne. Dette er da virkelig gode nyheder! Det ærgerlige er, at jeg pr. 1/10 flytter til en anden kommune, som desværre ingen affaldssortering har. Her sorteres ikke engang i sorte og grønne poser, så det bliver et nyt projekt at finde ud af, hvordan jeg fortsat kan finde den mest miljørigtige løsning til vores affald.

Fortsættelse følger derfor 🙂plastik

You Might Also Like

0 kommentarer

Skriv en kommentar