Har du overvejet at droppe skyllemiddel?

Mange bruger skyllemiddel for at opnå blødt og velduftende tøj. Men udover at give lækre bløde håndklæder, er skyllemiddel utrolig belastende for miljøet. Grunden er bl.a. at skyllemiddel indeholder tensider, som er det, der får tøjet rent. Nogle tensider er farlige for miljøet og svært nedbrydelige i naturen. Vaskemiddel indeholder også tensider, så det er en unødvendig mængde skyllemidlet bidrager med. Rensningsanlæggene fjerner størstedelen af tensider og andre kemikalier, men for det første er det energikrævende, og for det andet ryger der stadig en lille del igennem og ud i vores vand. Derudover indeholder skyllemiddel parfume og farvestoffer, som vores hud heller ikke har godt af og som kan være allergifremkaldende. Jeg har flere steder læst, at skyllemiddel i virkeligheden kun har positiv effekt på syntetiske stoffer, hvor det modvirker statisk elektricitet. På bomuldstekstiler lægger det sig som en hinde og forhindrer f.eks. håndklæder og viskestykker i at kunne suge. For at gøre tøjet blødt, kan man i stedet bruge en halv dl eddike med sin tøjvask. Det hjælper til at rense tøjet for kalk og vaskepulverrester. Tøjet kommer ikke til at lugte af eddiken grunden den store mængde vand, tøjet bliver skyllet i under vasken. Jeg har ikke selv prøvet det, men det skulle være et gammel husmorråd 🙂 Personligt synes jeg at en tur på tørresnoren gør tøjet tilpas blødt og friskt.

Mange bruger skyllemiddel pga. duften, hvilket jeg aldrig helt har forstået. Jeg bruger ikke skyllemiddel, og mit vasketøj dufter ikke af noget. Dette forbinder jeg med duften af renhed, da renhed netop er neutral. Jeg bryder mig ikke om at gå med tøj, der dufter parfumeret, da det har så stor kontakt med huden. Ønsker jeg at dufte lidt lækkert, gør et pift parfume tricket for mig 🙂

Der er altså mange alternativer og argumenter for at droppe skyllemidlet, eller som minimum skrue ned for forbruget. De artikler, jeg har læst understreger alle, at skyllemiddel er et unødvendigt produkt, og supermarkedskæden Irma har endda fjernet produktet fra hylderne.

Her er nogle af de artikler, jeg har læst i forbindelse med dette indlæg:

http://samvirke.dk/forbrug/artikler/skyllemiddel-haardt-miljoeet.html

http://www.dr.dk/nyheder/indland/miljoestyrelsen-skyllemiddel-er-unoedvendigt

http://nordjyske.dk/nyheder/drop-skyllemidlet/ceaee696-c716-46d4-8036-c4b016580c2e/112/1513

http://mst.dk/groenne-tips/hjemmet/vask-og-vaskemidler/

https://irma.dk/om-irma/nyheder-og-presse/slut-med-skyllemiddel

 

 

You Might Also Like

0 kommentarer

Skriv en kommentar