Mindre madspild!

Det har altid irriteret mig at smide mad ud. Men ofte ved jeg jo godt, at mælken har været længe åben og skal til at drikkes. Alligevel har jeg indtil for nyligt ofte ladet den stå, for så at hælde den ud og ærge mig over spildt mælk og spildte penge. Jeg begyndte så at lægge mærke til, hvor meget mad min kæreste og jeg egentlig smed ud. Og så blev jeg flov! Vi er begge meget madglade og handler ofte ind efter, hvad vi lige har lyst til. Det resulterer i, at vi har rester i køleskabet, som bliver smidt ud, fordi vi havde mere lyst til noget andet. Det skal være slut nu!
Første skridt på vejen har været at bestemme aftensmad ud fra det, vi har i køkkenet. Har vi rester fra i går, må vi vente med at få det, den ene af os lige craver. Resterne skal spises først, eller tages med på madpakken. Ligeledes med dagens andre måltider. Er der A38, der trænger til at blive spist, så vælger jeg nu det, selvom jeg måske mere har lyst til noget andet.
Andet skridt har været at kigge på vores indkøbsvaner. Vi har været gode til at impulskøbe og købe større mængder, end vi har kunnet nå at spise. F.eks. kan vi ikke to mand nå at spise fire forskellige slags pålæg på en uge, så det har vi skåret ned på. Ligeledes har vi heller ikke brug for mange valgmuligheder af frugt, grønt og brød. Vi kan simpelthen ikke nå at spise det, hvis der ligger fire varianter af hver.
Vi er nået til tredje skridt, som ikke er blevet sat i værk endnu. Det er at lave en ugentlig madplan. Dette vil sikre, at vi får brugt de madvarer vi har, samt at vi ikke får købt for meget. Dette er ligeledes et tiltag, som gør bankkontoen glad 😉 På den måde ved vi også, hvad vi skal have hver dag, så vi undgår at falde i takeawayfælden pga. ideforladthed (hvilket skete liiidt for tit i en periode).

Om et par måneder flytter vi fra lejlighed i hus. Dette giver muligheden for at få os en ordentlig kummefryser, så vi kan fryse rester ned og købe stort ind og fryse. Det har nemlig været lidt en udfordring med en lille to hylders fryser i lejligheden, da der ikke er plads til det store lager. Men det kommer der, og det glæder jeg mig til!

En anden ting, som jeg synes er genial i denne sammenhæng, er juicemaskiner. Sådan en står højt på min ønskeseddel, da jeg før har lånt en, som jeg var vældig begejstret for! For indrømmet, så er jeg ikke begejstret for rynket og blødt frugt og grønt, og jeg undgår det ofte for så at vente på, at det er på så tilpas klamt et stadie, at jeg kan tillade mig at smide det ud (Måske I kender det?). Men med en juicer kan man jo smide hele skidtet deri, og overhovedet ikke smage, at det er rynket! Det er genialt, og jeg er sikker på, at den ville gøre, at jeg ville få brugt alle frugt og grønsagsrester, inden de når førnævnte stadie. Og derudover siger de kloge jo også, at det er vanvittigt sundt at juice, så det er da også værd at tage med 😉

Lad mig høre jeres gode råd for at undgå at smide mad ud 🙂

You Might Also Like

3 kommentarer

 • Besvar
  Jas
  16. august 2015 at 20:35

  Som ene mandlige lejligheden, så når mine madvare også meget hurtigt at blive for modne/dårlige, men har efterhånden lært en masse små fif som gør at jeg kan bruge en større del af min mad. Meget af det omhandler også dem før-omtalte fryser. Min er lige så lille som jeres lyder det til, men hvis man sørger for at bruge af de vare som ligger på køl, så kan man faktisk få plads til en del.
  Etlar fif er f.eks. Overmoden bananer fryser jeg altid ned og så blender jeg dem med lidt mælk og lakridspulver når jeg er lækkersulten, for så får men en lækker og ret sund bananis ud af det;)
  Jeg spiser ofte havregrød til morgenmad, og der kan man skære rynke æbler eller bløde pærer og tilføje, samt mælk som måske er lige på kanten. Så længe det hele koges op ligger man ikke mærke til det.
  Ellers fryser jeg rester af revet ost, eller skæreost som en blevet for gammel eller pikantost ect. Ned for så at bruge det i madlavningen når man tager det op. Der bliver det tilberede, så igen mærker man ikke hvis det er tæt på udløb.
  Kød eller tomatsovs, lasagne, wok, rodfrugter i ovnene ect. er også udemærkede retter til at bruge gamle grønsager der har lagt lidt for længe i køleskabet.

  Når I flytter i hus så ville det da også være oplagt at få en kompostbeholder i haven. Sådan en kunne jeg så godt tænke mig

  • Besvar
   Jas
   16. august 2015 at 20:38

   .. (fortsættes) men det er der ikke plads til i lejligheden. Så kan I jo tage vare på jeres grønne affald, så forbrændingsanlæggene får den smule mindre affald (sparet CO2!) og så I kan få noget rigtig god gødning til jeres kommende køkken eller rosenthaler, eller hvad I nu kunne finde på at have:)

   • Besvar
    Julie Buhrkall
    17. august 2015 at 11:10

    Tak for de gode tips 🙂 ja det er også en god ide det med at fryse bananer ned, så har man f.eks. til smoothies. Jeg har også bestemt, at jeg skal lave et kompostsystem i huset, især fordi de ikke har affaldssortering i den kommune vi flytter til 🙁

  Skriv en kommentar