9 tips til at nedbringe dit plastikforbrug

Okay, det vi skal til nu er ikke raketvidenskab. Jeg har ikke opfundet den dybe tallerken, jeg har bare samlet nogle tips sammen, som jeg er begyndt at bruge i min hverdag for at bruge mindre plastik.

Startskuddet for min bevidsthed over mit plastikforbrug var et museumsbesøg for et par år siden. Jeg så udstillingen “Out to sea” på Trapholt i Kolding (http://www.trapholt.dk/udstillinger/udstillingsarkiv/2013/out-to-sea/), som gjorde indtryk på mig. Det gik op for mig, hvor meget plastik vi lader flyde rundt i øer og forurene havene, hvor unødvendigt verdens enorme plastikforbrug er, og hvor respektløs en behandling af naturen det er. Udstillingen viste også en dansk husstands samlede plastikforbrug på et år, og jeg tog mig selv i at tænke, at jeg måske endda brugte mere. Jeg blev skræmt over udstillingen og skød den væk fra mine tanker. Den er dog siden dukket op, når jeg igen og igen tager en plasticpose for så at bruge den kortvarigt og smide den ud. Når jeg smider Matas og apoteksposer direkte i skraldespanden, fordi de er for små til at bruge til noget. Når jeg ser på de store poser af plastikaffald, jeg hver uge samler sammen og afleverer i en container til plastik for at lette min samvittighed.

Så i stedet for at gå og blive nedtrykt af at tænke på de stakkels verdenshave, har jeg valgt at gribe i egen barm og tænke mig om, når jeg griber ud efter poserullen. Måske andre ønsker at gøre det samme, så derfor har jeg samlet 9 små tips, som I garanteret kender og måske bruger, men det kan jo aldrig skade med en lille opfrisker (jeg handler i hvert fald ofte ureflekteret ud fra vane):

 • Genbrug fryseposer til f.eks. brød eller frugt. Ved mindre de er snaskede, kan de sagtens bruges nogle gange. For hver gang man genbruger en pose, er der jo en sparet, kan man sige 🙂 Endnu bedre er det at bruge poserne fra rugbrød eller boller fra supermarkedet.
 • Køb en drikkedunk, så du slipper for at købe vand i engangsflasker, når du bliver tørstig på farten.
 • Klassikeren, som er blevet vældig populær (måske endda trendy?), er at købe stofnet til handleture. Dette sparrer både plastik, plads i skabet og de 2,5 kr. som en pose koster.
 • Medbring en rummelig taske på shopping. På den måde kan man sige nej tak til poser til småindkøb og lægge dem direkte i tasken. Jeg tænker tit, at det er fjollet at komme hjem med fem forskellige poser med småting i, som så oveni købet ligger i min taske.
 • For at spare på fryseposer, er jeg storforbruger af diverse beholdere, når jeg har rester til køleskabet eller fryseren.
 • For nyligt er jeg begyndt at gemme glasbeholdere fra marmelade, sild, rødbeder osv. Som jeg anvender til samme formål som forrige punkt. Det er sjovt, for det er noget mine forældres generation altid har gjort, men det blev ligesom umoderne. Det ønsker jeg dog at gøre moderne igen 😉
 • Undgå for mange poser i frugt og grøntafdelingen ved at samle så meget som muligt i én pose. Skal man købe avocado, granatæbler eller meloner kan det diskuteres, om en pose overhovedet er nødvendig, da man jo ikke spiser skrællen.
 • Disse poser fra frugt og grønt kan sagtens genbruges til småting, madpakker eller til at samle plastikaffald til udsmidning.
 • Brug madkasser til madpakken i stedet for fryseposer og stanniol.

Suppler meget gerne med flere tips til at nedbringe plastikforbruget i hverdagen 🙂

You Might Also Like

1 kommentar

 • Besvar
  Nicoline
  24. september 2015 at 18:13

  Hej Julle!
  Først er fremmest er jeg jo glad for at læse skønne din blog og jeg tror næppe jeg er den eneste!
  Jeg tager jo de gode råd til mig og det er god inspiration. Eksempelvis var jeg i netto i går og kommer hjem med to små pose, hvor nogle kasser jeg har købt var i. De var lige ved at lande i skraldespanden, men noget lige at stoppe op. De er hermed gemt til hundeposer, når de små vovser skal luftet. Der ryger jo en del penge på poser til det forhold, så det kan kun være godt for pengepungen og miljøet

 • Skriv en kommentar